تَرازو که میزان یا وزنسنج و جرمسنج نیز خوانده میشود، ابزاری است که برای سنجش مقدار (سنگینی) اجسام از آن استفاده میشود. ترازوهای سنتی معمولاً از خاصیت اهرم و دو کفه و یک عقربه میزان به نام شاهین تشکیل شدهاند. برای سنجش وزن هر جسم از برابری آن با وزنههایی پیشساخته که بر اساس واحدهای وزنی اعم از مثقال و گرم و پوند و … در دسترس هستند استفاده میگردد. که امروزه تقریبا در هر صنعتی کاربرد دارد. در گذشته نیز انواع مختلفی از ترازوها وجود داشته و مورد استفاده قرار می گرفته است. تعدادی از آن ها عبارتند از: ترازو ۲ کفه ای، قپان، ترازوی عقربه ای، ترازوی آبی، ترازوی حکمت، ترازو ترکیبی و … اما امروزه این نوع ترازوها تقریبا منقرض شده است. ترازوهای قدیمی ترازوهایی مکانیکی بودند اما اکنون ترازوهای دیجیتالی جایگزین این نوع ترازوها شده اند. ترازوهای دیجیتال نسبت به ترازوهای مکانیکی بسیار دقیق تر و حساس تر می باشند
ترازوهای دیجیتالی هم انواع مختلفی دارد مانند ترازو آزمایشگاهی، ترازو زرگری، ترازو زعفران، باسکول دیجیتالی، ترازوهای جیبی، ترازوهای صنعتی، ترازوهای فروشگاهی، ترازو رطوبت سنج و …..
ترازوهای آزمایشگاهی دارای حساسیت بالا و دقت بالا در توزین اجسام می باشند. آزمایشگاه ها با توجه به نیازشان از ترازوهایی با دقت ۰.۱ گرم و ۰.۰۱ و ۰.۰۰۱ و ۰.۰۰۰۱ و ۰.۰۰۰۰۱ گرم استفاده میکنند . ترازوهای آزمایشگاهی دقت ۱ میلی گرم و دقت بالاتر آن نیاز به محفظه دارند چون به علت حساسیت بالای آن ها در توزین جریان هوا نیز روی توزین این ترازوها تاثیر می گذارد.
ترازو صنعتی دستگاهی با بدنه ی مقاوم و کاربری صنعتی است که به صورت متداول جهت بسته بندی یا استفاده در کارگاه های صنعتی به کار می رود، بدنه ی ترازو در کارهای صنعتی بر حسب کاربری و به نسبت کار باید دارای مقاومت باشد تا در برابر تغییرات محیطی بدنه ی ترازو آسیب نبیند.
ترازو صنعتی معمولا دارای امکان شمارش قطعات می باشد که به ترازو قطعه شمار نیز معروف است.
ترازوی طلا فروشی یکی از عنوانهایی است که زیر دسته بندی ترازوهای آزمایشگاهی مطرح میشود. در واقع یک ترازوی زرگری میتواند یک ترازوی آزمایشگاهی هم باشد. اشتراک این دو حوزه کاربری متفاوت را میزان دقت آنها تعیین میکند که عموما بیشتر از یک گرم هستند. دقت اندازه گیری در این ترازوها از ۱گرم شروع و به ترتیب به ۰.۱گرم، ۰.۰۱گرم، ۰.۰۰۱گرم، ۰.۰۰۰۱گرم و ۰.۰۰۰۰۱گرم میرسد.
ترازوی وزن کشی عقربه ای ترازوی مستحکم و ایمن جهت اندازه گیری وزن می باشد.
مشخصه ترازوی عقربه ای سهولت در کاربرد آن است.
به این صورت که جهت وزن کشی کافیست ترازو را بر روی سطح صاف قرار داده
و در صورت نیاز می توان با استفاده از پیچ واقع بر روی بدنه عقربه ترازو را بر روی صفر تنظیم نمود.
حال با قرار گیری بر روی سطح ترازو وزن صحیح نشان داده می شود.
حداکثر وزنی که می توان با این ترازو اندازه گیری کرد ۱۲۰ کیلوگرم برابر با ۲۶۰ پوند می باشد.
همچنین دقت اندازه گیری ترازو ۱ کیلوگرم معادل ۲ پوند می باشد.
ویژگی بارز ترازوی عقربه ای عدم نیاز به باتری است که این امکان را فراهم نموده است
تا بتوان همواره و بدون محدودیت از ترازو استفاده نمود.
بهطورحتم همهی افراد میخواهند از این که چه وزنی دارند و یا حتی این که نوسانات وزنی آنها به چه صورت است اطلاع داشته باشند. معمولاً در هر خانهای یک ترازو وجود دارد که میتوانید با استفاده از آن وزن خود را بدانید. در ترازوهای مجهز و جدید علاوهبر وزن، ویژگیهای دیگر نظیر نشان دادن دمای محیط، سنجش میزان چربی بدن، میزان ماهیچههای بدن، میزان آب بدن، میزان تراکم استخوان، میزان کالری و بسیاری از ویژگیهای دیگر را اندازهگیری کرد.
ترازوهای مکانیکی: این نوع ترازوها تنها وزن را نمایش میدهند، مکانیزم آنها به این صورت است که درصورتی که شخص بر روی ترازو قرار بگیرد، عقربهی ترازو وزن او را نشان خواهد داد.این ترازوها در گذشته کاربرد زیادی داشتند اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و مدرنتر شدن سطح زندگیها ترازوهای معمولی هم دیگر چندان کاربردی نیستند.
ترازوهای دیجیتال: مواردی که در بالا به آنها اشاره شد مانند نشان دادن دمای محیط، سنجش میزان چربی بدن، میزان ماهیچههای بدن، میزان آب بدن، میزان تراکم استخوان، میزان کالری و ... از ویژگیهای ترازوهای دیجیتالی است. دقت ترازوهای دیجیتالی بالاست و تمام موارد قابل تنظیم هستند. در این نوع ترازوها که دارای صفحهی LCD هستند، موارد مختلف روی صفحه به وضوح نمایش داده میشوند.